
Wat is Paleo?
Paleo is eten zoals de jagers en verzamelaars dat vroeger deden. Zij aten voornamelijk dierlijke vetten en eiwitten – dus vlees en vis – en groenten, fruit, noten en zaden die in het seizoen beschikbaar waren. Daarnaast aten ze eieren en, als het er was, honing. Kortom: Paleo is eten zoals de natuur dat bedoeld heeft.
Wat heeft Paleo met orthomoleculaire voeding te maken?
Paleo en orthomoleculaire voeding hebben vele raakvakken. In beide gevallen gaat het om:
- Suikervrije voeding
- Onbewerkte voeding
- Eetgewoonten zo dicht mogelijk bij de natuur
- Simpel eten
Wat kun je bereiken met Paleo?
Wanneer je onbewerkt en suikervrij gaat eten, belast je je lichaam aanzienlijk minder. Omdat je veel meer groenten eet, krijg je veel meer vitaminen en mineralen binnen. En omdat je geen geraffineerde producten eet, hoeft je lichaam die afvalstoffen ook niet meer te verwerken. Hierdoor voel je je veel fitter. Je krijgt een stabiele bloedsuikerspiegel waardoor je je veel minder moe voelt. Je hebt geen after dinner-dips meer en minder vaak trek in koolhydraatrijke producten.
Geen granen en geen melk
Waarom geen granen? Granen bevatten gluten. Deze stof beschadigt de darmwand, waardoor onverteerde voedingsstoffen in onze bloedbaan komen en ons immuunsysteem onnodig triggeren. Het gevolg daarvan is dat er door het hele lichaam chronische laagdradige ontstekingen ontstaan. Dit is de basis voor auto-immuunziektes.
Waarom geen melkproducten? Als een kind wordt geboren, is het in staat om melk van de moeder te verteren. Een kind produceert namelijk enzymen waardoor lactose (melkeiwit) goed kan worden afgebroken. Na een aantal jaar stopt dit. De vertering van lactose gaat steeds minder goed en het kind gaat met de pot mee-eten. Lactose zorgt net als gluten voor beschadiging van de darmwand, met alle gevolgen van dien.

Vet als brandstof
Ons lichaam is niet geschikt om koolhydraten als hoofdbrandstof te gebruiken. Vet kunnen we juist wél heel goed verbranden. Dat heb je dus nodig om aan energie te komen. Vet is brandstof, je wordt er niet dik van. Bovendien verzadigt het je enorm zodat je geen behoefte hebt aan heel vaak eten.
Let wel op, niet elk vet is even geschikt om te eten. Binnen de Paleo-eetstijl maakt men vooral gebruik van stabiele, verzadigde vetten om mee te koken. Een stabiel vet is een vet wat niet oxideert bij hoge temperaturen. Dit betekent dat het vet niet is verbrand. Geoxideerd vet richt schade aan in het lichaam wanneer je het binnenkrijgt. Je lichaam moet vervolgens keihard werken om de schade te herstellen.
Wel geschikt:
Kokosolie en goede kwaliteit vette vis. Olijfolie is iets minder stabiel en daardoor alleen geschikt om koud te gebruiken.
Niet geschikt:
Zonnebloemolie, sojaolie, margarine of andere bewerkte voedingsmiddelen met omega-6 vetzuren. Omega-6 vetzuren zorgen voor schade in de lichaamscellen, verzuring en verstoren het evenwicht van de vetzuurbalans, waardoor tal van gezondheidsklachten kunnen optreden. Helaas zit er in veel bewerkte voedingsmiddelen veel omega-6 verstopt, dus er is al een grote kans dat je er ongemerkt elke dag te veel van binnen krijgt.